Asperges: het witte goud

De officiële opening van het aspergeseizoen 2016 was op donderdag 14 april en eindigt traditiegetrouw op 24 juni.

Historie

De asperge is al 5000 jaar bekend als groente, geneeskrachtig kruid en versiering. Volgens de overlevering vindt de groente haar oorsprong in het oude Mesopotamië, het gebied rondom het huidige Irak en Iran. De oudste bewijzen van een aspergecultuur zijn gevonden in de piramide van Sakkara (Egypte), waar men muurtekeningen aantrof van een offergave voor een farao.

Door de eeuwen heen heeft de asperge een lange weg bewandeld om uiteindelijk via Italië en Frankrijk begin twintigste eeuw in Nederland te aarden. Allereerst in de buurt van Bergen op Zoom en de zandige duingebieden. De Nederlandse aspergecultuur is dus ‘slechts’ zo’n honderd jaar oud. Na de Tweede Wereldoorlog is de aspergecultuur pas echt tot leven gekomen en wel in Noord-Limburg. Door de geschikte arme zandgronden en de beschikbaarheid van veel en goedkope arbeid in de vorm van voornamelijk grote Katholieke gezinnen, werd Zuidoost-Nederland het aspergegebied bij uitstek. Tegenwoordig is de asperge in elke Nederlandse provincie te vinden maar ligt het centrum nog steeds in Noord- en Midden-Limburg en Noord-Brabant. Nederlandse asperges worden met veel passie geproduceerd zodat je kunt blijven genieten van dit heerlijke seizoensproduct!

Soorten

Witte asperges
De meest verkochte (en geproduceerde) asperges in Nederland zijn wit (97%).

Groene asperges
Slechts 3% bestaat uit groene asperges. In landen zoals Engeland en Italië worden voornamelijk groene asperges geconsumeerd. Nederlandse restaurants bieden steeds vaker gerechten met groene asperges van eigen bodem.

Paarse asperges
Ook worden er op zeer kleine schaal paarse asperges geproduceerd en aangeboden.
De paarse asperge kan zowel gekookt als rauw gegeten worden. Het hoge suikergehalte maakt deze variant bijzonder geschikt voor verwerking in salades.

Belangrijkste verschillen
De witte asperge groeit in de grond (aspergebedden), groen en paars boven de grond.
Daarnaast moet wit altijd goed worden geschild en bij groene asperges alleen de dikke (16-20mm). Bij paarse asperges hoeft alleen het onderste stukje van de stengel afgesneden te worden.

Gezond, lekker en goed voor de lijn

Al in de oudheid, bij de Grieken, Romeinen en Chinezen, werd asperge omschreven als een geneeskrachtig kruid. Met name door de stof asparagine die een gunstige uitwerking kan hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Asperge werkt verder ook bloedzuiverend en kan als vochtafdrijvend middel gebruikt worden bij blaas- en nierfunctiestoornissen.

Slankmaker

Daarnaast wordt beweerd dat asperge slank maakt. Wil je afslanken, eet dan 3x per week asperge! Er is vrijwel geen ander voedingsmiddel bekend, dat zo weinig calorieën bevat, maar tegelijk zoveel belangrijke vitaminen en andere voedingsstoffen bevat.

Voedingswaarde per 100 gr:

  • KJ 88
  • KCal 21
  • Eiwit 2 g
  • Koolhydraten 10 mg
  • Calcium 20 mg
  • IJzer 1 mg
  • Natrium 5 mg
  • Vitamine C 20 mg

Schoonste groente
Een belangrijk pluspunt wat je gezondheid ten goede komt, is dat er voor en in het oogstseizoen geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Deze middelen worden pas na het oogstseizoen minimaal ingezet en komen niet direct in aanraking met de asperge.
Mede daardoor staat dit heerlijke seizoensproduct in de top drie van de schoonste groente van Nederland.

Wilt u ook genieten van dit witte goud? Neem dan voor een diner of buffet op maat contact met ons op.